Consiliere în contracepție. Principii de bază

Home » Servicii medicale » Ginecologie » Consiliere în contracepție. Principii de bază

Nu este uşor de ales o metodă contraceptivă
În prezent avem la dispoziție un numar din ce în ce mai mare de metode eficiente de control al fertilității. Dar niciuna nu este complet fără efecte secundare, aşadar este important să se se cunoască toate avantajele şi efectele secundare atunci când trebuie aleasă cea mai potrivită metodă contraceptivă. Aceste aspecte includ în primul rând siguranța şi eficacitatea. Alegerea informată a metodelor contraceptive este un principiu esențial în ghidare, iar consilierea corectă contribuie la utilizarea cu succes a metodelor contraceptive.

De asemenea, în alegerea unei metode contraceptive, trebuie luată în considerare şi protecția împotriva riscului pentru boli cu transmitere sexuală. Deși contraceptivele hormonale și dispozitivele intrauterine (steriletul) sunt extrem de eficiente în prevenirea sarcinii, acestea nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Doar utilizarea consecventă și corectă a prezervativului reduce riscul de infecție boli cu transmitere sexuală.

Aşa numitele metode „naturale” de contracepţie – evitarea perioadei de maximă fertilitate, metoda retragerii sau coitul întrerupt (întreruperea contactului sexual şi finalizarea în afara vaginului) nu sunt eficiente pentru protecţia împotriva sarcinilor nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală. Mai mult, această abordare este atât de imprevizibilă încât unii autori consideră că nu ar trebui sa fie inclusă printre metodele contraceptive.

METODE DE BARIERĂ
Aceste metode includ mai multe tipuri de metode anticoncepţionale care constituie o barieră în drumul pe care spermatozoizii ar trebui să il parcurgă în tractul genital feminin. Astfel, aceștia fie rămân blocaţi în prezervativul mesculin sau feminin, fie sunt inactivaţi de către spermicide. Iată, pe scurt, câteva principii ale acestor metode.
Prezervativul masculin din latex ajută la prevenirea sarcinii și asigură o protecție considerabilă (nu absolută) împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Prezervativul feminin şi diafragma sunt metode de barieră plasate în interiorul vaginului, care acoperă colul uterin şi blochează drumul spermei. Prezervativul feminin previne sarcina și bolile cu transmitere sexuală. Nu trebuie utilizat împreună cu prezervativul masculin, deoarece împreună pot aluneca sau se pot rupe.

Diafragma are o formă de dom de cauciuc circular, de diametre variabile, susținut pe un suport circular, care se aplică pentru a acoperi colul. Se utilizează în combinație cu gelul spermicid pentru a fi foarte eficient. Datorită dimensiunilor variabile și a flexibilității, tipul de diafragmă folosit ar trebui stabilit în urma unei consultaţii ginecologice.

Spermicide și microbicide: se prezintă sub diverse forme- bureţi, creme, geluri, ovule, spume, folii. Acționează ca bariere deoarece produc o distrugere chimică a spermei. Este important să fie utilizate intravaginal cât mai profund, în apropierea cervixului, la scurt timp înaintea actului sexual. Efectul lor durează în general doar o oră. Dușurile vaginale, dacă sunt practicate, ar trebui evitate pentru cel puțin 6 ore după actul sexual.

METODE HORMONALE
PILULE CONTRACEPTIVE ORALE
Conține hormoni – un estrogen și un progesteron. Există mai multe tipuri de astfel de hormoni, astfel contraceptivul trebuie urmat conform prescrierii de către un medic, care va lua în calcul cele mai bune opţiuni în funcţie de caracteristicile femeii.

Modul de acţiune principal este inhibarea activităţii ovarelor, adică blocarea ovulației. În plus, mucoasa uterului (endometrul) este capătă o structură ce nu permite implantarea unei sarcini, iar mucusul colului uterin este îngroșat, blocând accesul spermatozoizilor. Se înghite la aceeași oră în fiecare zi.
Contraindicații. În general nu se administrează la femeile fumatoare cu o vârstă mai mare de 35 de ani. De asemenea nu se folosesc dacă există anumite probleme de sănătate: cardio-vasculare (hipertensiune necontrolată, boli coronariene sau cerebrovasculare, aritmii cardiace, valvulopatii, boli tromboembolice, antecedente de tromboflebită venoasă profundă sau tulburări trombotice), cazurile de diabet cu complicații vasculare, migrene asociate cu deficite neurologic, sângerări anormale genitale a căror cauză nu este cunoscută, tumori genitale sau de sân, icter sau afectiuni hepatice active.

PILULA CU PROGESTERON
Spre deosebire de pilula combinată, pilula cu progesteron (uneori numită mini-pilulă) are doar un singur hormon, progestron, în loc de estrogen și progesteron. De asemenea trebuie prescris de medic şi se administrează oră fixă în fiecare zi. Acest tip de pilulă este o opțiune pentru femeile care nu pot lua estrogen.

IMPLANTUL CONTRACEPTIV
Implantul este reprezentat de o mică tijă subțire care este introdusă sub pielea brațului. Această metodă este rar întâlnită în România, datorită lipsei îndelungate de pe piaţă a acestor dispozitive.
Modul de acţiune. Tija conține un progestativ care este eliberat în organism până la 3 ani, determinând supresia ovulației, creșterea vâscozității mucusului cervical și reducerea grosimii mucoasei uterine. După 3 ani implantul poate fi îndepărtat și o altă tijă poate fi plasată în același loc.
Dezavantaje. Această metodă determină frecvent sângerări vaginale imprevizibile și neregulate.
Contraindicații: sunt în general aceleaşi pentru metodele hormonale.

CONTRACEPTIVELE INJECTABILE
Presupun injectarea unui hormon progesteronic cu acţiune îndelungată la nivelul feselor sau la nivelul brațului la fiecare trei luni.

PLASTURELE CONTRACEPTIV
Un patch / plasture poate fi plasat pe tegument, la nivelul abdomenului inferior, pe fese sau pe partea superioară a corpului (nu și pe sâni). Acest plasture eliberează hormoni progesteron și estrogen în fluxul sanguin. Un nou plasture se aplică în fiecare saptămână timp de 3 săptămâni, după care urmează o pauză de o săptămână pentru a permite menstruaţia.

INELUL CONTRACEPTIV HORMONAL VAGINAL
Acesta este un dispozitiv sub formă de inel, care se aplică în vagin, în jurul colului uterin, de unde eliberează hormonii progesteron și estrogen. Este menținut timp de trei săptămâni. Se îndepărtează în săptămâna în care apare menstruația, apoi se plasează un inel nou. Iniţial, aceste manevre sunt efectuate de către medic, dar în timp femeia învaţă să gestioneze singură aplicarea şi extragerea acestuia.Nu împiedică şi nu produce disconfort în timpul contactului sexual.

STERILETUL
Ce este steriletul, cum poate fi folosit?
Dispozitivul intrauterin sau steriletul din cupru este un dispozitiv mic, care are formă de „T”, compus dintr-o tija care este invelită cu o sârmă de cupru, și două brațe care au câte o brățară de cupru. Acesta se introduce în uter cu un disconfort minim. Anestezia nu este de obicei necesară.

Modul în care acţionează steriletul

Dispozitivul are un efect spermicid (de inactivare a spermatozoizilor); în plus, şi sub actiunea sa, mucoasa din interiorul uterului nu permite implantația unei sarcini.

Avantaje
Steriletul are câteva importante avantaje: este potrivit pentru a fi folosit continuu o perioadă lungă, astfel încât e avantajos din punct de vedere financiar pe termen lung și nu necesită administrări zilnice sau lunare, precum unele preparate hormonale.
Steriletul acţionează doar local şi nu induce modificări în organism, precum pilulele contraceptive.
Rata de eșec, adică de apariţie a sarcinilor nedorite, este foarte redusă – 0,8%. În funcție de dispozitiv, poate fi păstrat de la 3 până la 6 ani.

Când este contraindicată montarea unui sterilet?
Situațiile în care un sterilet nu vă va fi montat includ: sarcina, leziunile corpului şi colului uterin, anomalii ale formei cavității uterine, infecţii vaginale, infecţii pelvine recente, sângerări genitale de cauza necunoscuta, sarcină extrauterină anterioară, boala Wilson şi alergia la un compus al produsului.

În concepţia veche, steriletul nu era indicat femeilor tinere și fără naşteri, datorită infecţiilor pe care acesta le poate favoriza. Designul îmbunătățit a scăzut considerabil aceste preocupări. În plus, înaintea montării acestuia se investighează prezenţa unor asemeena infecţii şi se tratează. Altfel, nu este necesară administrarea profilactică a antibioticelor atunci când se inseră un sterilet.

Complicații, dezavantaje
Din cele expuse mai sus, steriletul pare o modalitate optimă de contracepție. Totuși, în unele cazuri această metodă trebuie abandonată din diverse motive, expuse în cele ce urmează.

Aproximativ 5% dintre femei vor expulza spontan steriletul în timpul primului an de folosire, dar acest lucru se întamplă cel mai frecvent în cadrul primei luni.

Un alt dezavantaj este acela că, destul de frecvent, steriletul poate induce modificări în cantitatea și regularitatea ciclului menstrual. Femeile trebuie să știe că sunt șanse de a dezvolta dismenoree (dureri menstruale) și menoragie (creşterea duratei şi – sau a fluxului menstruaţiei).

Acest dezavantaj poate fi depăşit prin folosirea steriletului care conţine progesteron şi eliberează acest hormon local într-un ritm constant zilnic. În plus faţă de acţiunea steriletului obişnuit, are avantajul de a induce atrofia mucoasei uterului (endometrului), fără a supune întreg organismul la dozele de hormoni contraceptivi. Reducerea grosimii mucoasei uterine conduce la reducerea menstruaţiilor, într-un interval de câteva luni. De aceea, acest tip de sterilet este preferat la femeile cu menstruaţii abundente.

În plan contraceptiv, acest tip de sterilet cu conţinut progesteronic este şi mai eficient, deoarece în plus, creşte densitatea mucusului colului uterin, ceea ce blochează penetrarea spermei în uter. De asemenea, reduce activitatea trompelor uterine şi astfel drumul spermatozoizilor către ovul este în plus blocat. Rata de eșec de utilizare este de 0,1-0,4% .

Contraindicațiile specifice ale acestui tip de sterilet includ boli acute ale ficatului sau tumori, cancer de sân suspectat sau cunoscut.

Cum se montează un sterilet?
Vi se va administra un calmant pentru a ameliora eventualele crampe şi se va efectua o examinare pelviană pentru a identifica poziția și aspectul uterului și anexelor, în cazul în care nu a fost realizată la o consultație anterioară.

Apoi veți fi invitată pe masa ginecologică. Se aplică un specul vaginal sau valve pentru a putea fi bine văzut colul și orificiul acestuia. Se toaletează vulva şi vaginul cu soluţie sterilă, se fixează uterul prin prinderea colului şi se introduce dispozitivul în cavitatea uterină prin orificiul și canalul colului. Doar firele de siguranță rămân vizibile la nivelul colului uterin.

Ulterior, poziția steriletului va fi verificată cu ajutorul ecografiei.
Veți fi invitată să rămâneți întinsă aproximativ o jumătate de oră după montarea steriletului, într-un pat confortabil.

CONTRACEPȚIA PERMANENTĂ – STERILIZAREA
STERILIZAREA TUBARĂ , cunoscută popular sub denumirea de „legare a trompelor”. Se realizează prin distrugerea unui segment al trompelor uterine pentru a preveni trecerea ovulului sî a spermatozoizilor, care astfel nu se mai pot întâlni, prevenind astfel fecundaţia.

Există trei metode de întrerupere tubară: aplicarea unor inele permanente sau clipuri, electrocoagularea unui segment tubar, sau ligaturarea (legarea) cu material de sutură, cu sau fără extragerea unui segment din trompă. Multe dintre proceduri sunt realizate împreună cu operația cezariană, la femeile care consideră că nu îşi mai coresc copii în viitor. O altă abordarea chirurgicală este pe cale laparoscopică sau histeroscopică.

Trebuie cunoscut faptul că pacientele care urmează această procedură rămân un risc de sarcină extrauterină mai mare decât restul femeilor.

Această metodă de contracepţie este considerată una permanentă și ireversibilă. Se poate încerca restaurarea fertilității printr-o intervenţie chirurgicală denumită neosalpingostomie, însă aceasta este dificil de realizat iar rata de success a sarcinii este de doar 30%, cu un risc crescut de sarcini extrauterine.

O metoda ideală de sterilizare este HISTERECTOMIA, adică înlăturarea chirurgicală a uterului. Dar ea se practică doar pacientelor care au afecţiuni la care se indică înlăturarea uterului sau organelor genitale interne (uter şi anexe).

STERILIZAREA MASCULINĂ – VASECTOMIA. se realizează cu anestezie locală și de obicei durează 20 de minute. În cursul intervenţiei, sunt întrerupte căile spermatice, prin care sperma produsă de testicule este eliminată.
Comparativ cu sterilizarea feminină tubară, intervenţia de vasectomia eșuează de 30 de ori mai rar. Sterilizarea nu apare imediat post intervenție fiind necesară o perioadă de aproximativ 3 luni sau 20 de ejaculări pentru a se produce expulzia completă a spermei care este stocată dincolo de întreruperea canalului spermatic. Restaurarea fertilității se poate face prin tehnici chirurgicale sau prin recuperarea spermei din testicule.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider