Diagnosticul leziunilor vulvare precanceroase

Home » Servicii medicale » Ginecologie » Diagnosticul leziunilor vulvare precanceroase

Cancerul vulvar este un tip de cancer care apare pe suprafața externă a organelor genitale ale femeii. Vulva cuprinde aria care înconjoară uretra și vaginul, incluzând clitorisul și labile.

Cancerul vulvar este rar și reprezintă mai puțin de 3-5% din toate cazurile de cancere ginecologice. Se prezintă de obicei ca o umflătură, asociată frecvent cu prurit (mâncărimi). Deși poate apărea la orice vârstă, este diagnosticat de obicei la paciete în vârstă, peste 60 de ani.

Se dezvolta lent pe fondul unor leziuni precanceroase epiteliale denumite neoplazii vulvare intraepiteliale.

Factorii de risc pentru apariția leziunilor vulvare includ vârsta înaintată, imunitatea deficitară, fumatul și infecția cu virusurile papilloma (HPV). În plus, leziuni anterioare, precum condiloame, papiloame (negi genitali), lichen plan și alte displazii detectate anterior, predispun la astfel de probleme care conduc la cancer vulvar.

Infectia cu HPV poate fi identificată în 80% dintre leziunile precanceroase vulvare.

Diagnostic
Simptomele sunt inconstante, dar pot atrage atenția: prurit (mâncărimi) persistent, durere și disconfort vulvar, usturimi, sângerări locale, modificarea culorii, aspectului și îngroșarea tegumentului vulvar, sau sesizarea unei tumori, neg sau ulcerație la nivelul labiilor. În aceste situații este foarte important să solicitați o consultație la medicul ginecolog.

Cu ajutorul colposcopului se poate efectua o vulvoscopie pentru a evidenția o leziune vaginală suspectată la momentul consultației. Vulvoscopia permite vizualizarea leziunii si biopsierea țintită, pentru a confirma de certitudine prezența și gradul (profunzimea) acestei leziuni.

Prevenția
Puteți ajuta la prevenția apariției acestor leziuni prin:
Reducerea riscului de a dezvolta infecții HPV transmise sexual:

  • Limitați numărul partenerilor. Cu cât numărul partenerilor este mai mare, cu atât crește și riscul de expunere la infecția cu HPV.
  • Folosiți prezervativul. Acesta scade riscul transmiterii HPV, desi nu il elimină în totalitate.
  • Vaccinați-vă împotriva infecției HPV. Copiii și adulții tineri trebuie să ia în considerare acest vaccine, care oferă protecție împotriva tulpinilor HPV care au fost găsite răspunzătoare de marea majoritate a cancerelor tractului genital inferior – col, vagin, vulvă.
  • Consultațiile ginecologice standard, regulate, pe care medical dvs. vi le va indica în funcție de caracteristicile individuale.

Tratamentul
Managementul depinde de gradul neoplaziei si cuprindede obicei metode chirurgicale de excizie. Alteori pot fi propuse ablația (distrugerea), topice locale antineoplazice sau iradiere. Decizia terapeutică este luată dupa examinarea clinică, vulvoscopică și histologică a leziunii.

Excizia presupune înlăturarea leziunii împreună cu o arie mică de țesut înconjurător.

Depistarea la timp a leziunilor precanceroase previne dezvoltarea cancerului și astfel, a necesității unor tratamente chirurgicale extinse și oncologice.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider