Importanţa testului Papanicolaou
Examenul Papanicolaou (testul citologic sau citotumoral sau Babeș) este investigaţia principală pentru detecția modificărilor patologice ale colului uterin. Este cel mai important test diagnostic pentru depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin (cancerul cervical). Acest test este propus ca screening, adică este recomandat tuturor femeilor, la intervale regulate, datorită frecvenței și gravității deosebite a acestei patologii la femeie – al doilea cancer ca frecvență, după cel mamar.
Tehnică. Examenul Papanicolaou presupune o procedură simplă, care produce un disconfort minor. Dacă procedura este prea dureroasă pentru pacientă, poate fi oprită în orice moment la cererea acesteia. Secreţia de la nivelul colului uterin și al vaginului conţine celule eliminate de la nivelul vaginului, colului uterin şi cavității uterului. Aceste celule sunt prelevate prin periere de către medicul ginecolog sau de catre o asistentă medicală, cu ajutorul unei periuţe special concepute. Periuţa este introdusă într-un lichid special, care este centrifugat, iar sedimentul este expus pe lame. Lamele sunt studiate microscopic, pentru a se depista eventuale modificări sau anomalii ale celulelor din tractul genital, modificări care pot fi pericolase pentru sănătatea aparatului genital al femeii.
Recomandări cu privire la frecvenţa testării. Testul Papanicolaou este recomandat tuturor femeilor începând de la vârsta la care devin active sexual. Frecvenţa efectuării testului Papanicolaou depinde de anumiţi factori. În anumite condiţii, femeilele cu rezultate normale la testări în trei ani consecutivi, pot efectua ulterior teste Papanicolaou mai rar (la 3 ani), în funcţie de starea generală de sănătate şi de activitatea sexuală, cu număr redus de parteneri. După vârsta de 30-35 de ani, testarea Papanicolaou împreună cu determinarea prezenţei virusurilor HPV (co-testarea, testarea combinată) este mai eficientă în depistarea leziunilor colului uterin.
Femeile care au avut în antecedente leziuni precanceroase, condiloame genitale (”negi genitali”, cum sunt cunoscuți popular) şi/sau infecţie cu virusuri pappiloma (HPV), trebuie să efectueze teste Papanicolau mai des, conform recomandărilor medicului.
Nu este necesar să se efectueze testul Papanicolaou la virgine. Totuşi, există situaţii speciale şi anumiţi factori de risc care pot impune recoltarea unui test Papanicolaou la virgine.
Pregatirea pentru acest test. Pentru recoltarea testului Papanicolaou este recomandat ca femeia să nu fie la menstruaţie, să nu aiba contact sexual cu 72 ore înaintea recoltării, să nu efectueze irigaţii vaginale, tratamente vaginale si să nu introducă contraceptive vaginale cu 72 ore înaintea recoltării. Intervalul ideal pentru recoltarea testului Papanicolaou este în zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei). Testul Papanicolau poate fi efectuat în siguranţă în cursul sarcinii.
Testul Papanicolau nu este potrivit pentru diagnosticarea cancerului de ovar, de uter (endometrial) sau de vagin. Testul Papanicolaou nu este indicat femeilor care au suferit o histerectomie totală (extirparea totală a uterului) pentru o afecţiune benignă (necanceroasă), dar femeile care au suferit o histerectomie subtotală (cu conservarea colului uterin) trebuie să efectueze teste Papanicolaou periodic, conform recomandărilor de mai sus.
Interpretrea rezultatelor
NILM: Nu este necesara alta investigație până la urmatorul test Papanicolau anual.
Inflamaţia (iritaţia): aceasta se poate datora unei infecţii a colului uterin şi vaginului. Dacă testul Papanicolaou este anormal datorită unei infecţii, acestea trebuie tratate, iar testul repetat la 2-3 luni, pentru a nu fi fost omis un cancer de col uterin mascat de infecţie.
Test Papanicolau neconcludent, la limită, sau ASC-US. În termeni simpli, aceasta înseamna că celulele nu sunt cu certitudine anormale, dar nici nu arată perfect normal. În acest caz sunt necesare investigații suplimentare.Testarea prezenței unor tulpini agresive de HPV (virusul pappilloma) arată dacă sunt prezente condiții periculoase pentru dezvoltarea de leziuni canceroase ale colului uterin. Acest fapt este important, deoarece este recunoscut faptul că vasta majoritate a cazurilor de cancer de col uterin se dezvoltă datorită prezenței unor tulpini HPV care induc sau favorizează acest proces. Colposcopia este o altă investigație importantă în această situație, deoarece permite examinarea colului uterin și confirmarea sau excluderea prezenței unor leziuni precanceroase care trebuie extirpate. Această evaluare presupune vizualizarea colului uterin cu ajutorul unui microscop medical special conceput. Astfel, partea exterioară, dinspre vagin, a colului uterin (exocolul) poate fi examinată mult mărită, adică mult mai amănunțit. De asemenea, sunt aplicate pe mucoasa colului substanțe care colorează caracteristic colul normal, și complet diferit, contrastant, leziunile acestuia.
Test Papanicolaou anormal – sugerează prezența unor leziuni incipiente, precanceroase, care mai sunt numite displazii, de grad redus (LSIL) sau leziuni avansate, de grad înalt (HSIL), adică cu risc înalt de a evolua rapid spre cancer al colului uterin. Deasemenea, testul poate sugera prezenţa unor leziuni canceroase incipiente sau avansate. În aceste cazuri, medicul va efectua o colposcopie, pentru a examina colul uterin si a determina localizarea leziunilor precanceroase care trebuiesc extirpate. În acelasi timp poate fi efectuată o biopsie din leziunea respectivă, care are rolul de a confirma gravitatea leziunii. Este de preferat ca tehnica de biopsie să elimine total leziunea colului, având astfel un rol curativ, adică de a elimina în întregime leziunea. Printre tehnicile chirurgicale de bază prin care se realizează biopsia sau excizia (eliminarea) leziunii se numără electrocauterizarea sau excizia cu ansa electrică (LEEP, LLETZ) și conizaţia, în funcție de localizarea leziunii pe colul uterin.
Piesa de biopsie de la nivelul colului uterin este ulterior trimisă pentru a fi studiată amănunțit microscopic, de către medicii anatomo-patologi. În funcție de rezultatul biopsiei, oferit de medicii anatomo-patologi, se vor formula recomandările pentru monitorizarea ulterioară a femeii.
În cazul unui test Papanicolaou anormal, testul trebuie repetat mai frecvent timp de 2 ani, până la obţinerea a 3 teste normale consecutive. Abia după aceea se poate trece la testarea de rutină periodică.
Dacă pacienta a avut în trecut un test Papanicolaou anormal, este important să se semnaleze acest lucru medicului înainte de a efectua testul Papanicolaou prezent. Pentru o interpretare optimă la laborator, este important să fie comunicat acestuia ce probleme a avut în trecut femeia respectivă şi ce tratamente a urmat.
Laboratoarele cu care colaborează clinica noastră au adoptat noile tehnologii pentru efectuarea şi interpretarea testului Papanicolaou: analiza automată asistată de calculator, citologia în mediu lichid, metode care conferă o mai mare garanţie asupra rezultatului testului.