Monitorizarea ovulației

Home » Servicii medicale » Ginecologie » Monitorizarea ovulației

Ce este ovulația?
O sarcină reușită necesită o secvență complexă de evenimente – ovulație, captarea ovocitului de către trompă, fertilizarea, transportul ovulului fecundat în uter și implantarea în cavitatea uterină, cavitate care să aibă o mucoasă receptivă.

Ovulația reprezintă momentul în care un ovul este eliberat de către un ovar. O femeie se naște cu un numar limitat de ovule, spre deosebire de bărbat care va continua să producă spermatozoizi întreaga viață.

Când este necesară monitorizarea ovulației?
Disfuncția ovulatorie, sau lipsa ovulației este cea mai frecventă cauză de infertilitate, așadar este una dintre primele investigaţii recomandate cuplurilor cu această problemă.

Cum se poate pune în evidență ovulația?
Cea mai potrivită metodă este monitorizarea ecografică a ovulației, deși diverse alte teste pot fi practicate, precum testele de ovulație, monitorizarea temperaturii, biopsia de endometru, determinarile serice ale unor hormoni, sau examenul secreţiei colului. Rezultate anormale la aceste metode se corlează cu un prognostic slab pentru a obține o sarcină, indiferent de vârstă.
Ecografia transvaginală poate defini clar momentul ovulației și este recunoscută ca examen de referință standard pentru detectarea ovulației. Fiind minim invazivă, această tehnică este utilizată pe scară largă. Ecografia transabdominală nu este deloc invazivă, dar, data fiind distanță considerabil mai mare de la sondă până la organelle genitale interne, informațiile au mult mai puțină acuratețe.

Ce se urmărește în cursul evaluărilor?
Ecografia pentru monitorizarea foliculară urmărește, pe lângă activitatea ovarului, adică dezvoltarea foliculului ovarian, și evoluția grosimii şi structurii endometrului (a mucoasei uterului). Este vital ca la momentul ovulaţiei, endometrul să aibă caracteristicile normale pentru a primi implantarea (atașarea) unui ou, adică a sarcinii.

Folosind examene ecografice seriate la câteva zile, activitatea ovarelor poate fi determinată prin observarea modificărilor de la nivelul acestora. Se monitorizează creșterea foliculilor, care se prezintă ca niște mici formațiuni chistice, observate în ambele ovare. În general, doar un folicul progresează în timpul perioadei dintre menstruații și crește în dimensiuni până la 2 – 2,5 centimetri, devenind un așa-numit folicul dominant. Acesta se rupe, adică ovulează, aproximativ în ziua a 14-a la femeile care au ciclu normal, regulat, lunar.

Este importantă și transformarea acestui folicul după ovulaţie. Urmărim ecografic dispariția sau scăderea sa bruscă în dimensiuni, modificarea formei și a aspectului său, precum și a vaselor de sânge din jur – ceea ce indică formarea corpului luteal, cel care are rolul de a produce hormonii care ajută implantarea sarcinii în uter și dezvoltarea sa inițială.

Apariția lichidului liber în pelvis este un semn indirect al producerii ovulației. Este lichidul conținut în folicul, care este expulzat împreună cu ovulul la momentul ovulației.

Urmărirea modificarea aspectului endometrului este de asemenea deosebit de important, deoarece acesta trebuie să aibă anumite caracteristici, în termini de grosime, structură și vascularizație care ne orientează cu privire la capacitatea sa de a primi sarcina.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider