Ce este biopsia colului?
Biopsia de col uterin reprezintă manevra prin care sunt obţinute fragmente de ţesut de la nivelul colului uterin în vederea diagnosticului histo-patologic. Diagnosticul histo-patologic presupune examinarea microscopică a acestor fragmente de către medici specializați, care confirmă prezența unor leziuni ale colului, precum și gravitatea acestora.
Când trebuie efectuată o biopsiere a colului?
Biopsia colului uterin se propune de către medic atunci când se suspicionează prezența unor leziuni precanceroase sau a cancerului la nivelul colului uterin. Este binecunoscut faptul că acest cancer reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru femeile din România, iar majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite prin efectuarea de teste simple care pot depista în stadii inițiale această afecțiune. Daca aceste leziuni precoce sunt depistate, pot fi tratate cu usurință, evitându-se astfel dezvoltarea cancerului.
În general, se propune efectuarea unei biopsii atunci cand la inspecția clinică ginecologică a colului, la examenul Babeş-Papanicolau sau la colposcopie este semnalată o zona anormală, lezională, la nivelul colul uterin.
Daca testul Papanicolaou evidenţiază o anomalie minoră, nu se va efectua imediat o biopsie. De regulă, în aceasta situație se recomandă testarea prezenței virusului papilloma (HPV) și / sau se repeta testul Papanicolaou peste 6 luni. Dacă însă rezultatul testului Papanicolaou este semnificativ modificat, se recomadă evaluarea amanunțită a situației colului, cu ajutorul colposcopiei și determinarea prezenței virusurilor papilloma (HPV), răspunzătoare pentru inducerea de asemenea leziuni.
Ulterior, după ce leziunea este confirmată cu ajutorul colposcopiei, sub ghidajul colposcopic medicul va preleva o probă de ţesut din leziune, sau chiar întreaga leziune – dacă este posibil. Procedura care se numeste biopsie de col uterin sau biopsie cervicala. Biopsia de col uterin sau biopsia cervicala se poate efectua atat in ambulatoriul de specialitate, cât și în condiții de spitalizare.
Cum se realizează biopsia colului?
Sunt câteva tipuri principalele de biopsie cervicala, iar ele sunt folosite în funcţie de sediul şi extinderea leziunii diagnosticate.
- Biopsia prin ciupire(punch biopsy) – reprezinta o procedură chirurgicală prin care se obține un fragment mic de ţesut din leziunea de la nivelul colului. Se pot efectua una sau mai multe biopsii prin ciupire din diferite zone suspecte ale colului. Pentru această manevră se folosește un instrument special, denumit pensă biotom. Fragmentul sau fragmentele extrase sunt trimise pentru studiul microscopic și confirmarea gradului leziunii.
- Excizia electrochirurgicală a zonei de transformare – reprezintă o procedură chirurgicală care utilizează ansa electrică – un bisturiu electric, care taie țesuturile cu ajutorul curentului electric. Pot fi obținute cu ajutorul acestui instrument fragmente de tesut de diverse mărimi, în forma de disc. În general, se încearcă îndepărtarea leziunii în totalitate prin această manevră.
- Conizația – este o procedură chirurgicală care utilizează bisturiul clasic, sau anse electrice special concepute, pentru a îndeparta un fragment mai mare de ţesut, în forma de con, de la nivelul colului. Avantajul este acela că poate îndepărta o parte importantă din interiorul colului uterin, motiv pentru care se indică atunci când sunt depistate leziuni care se întind și în canalul cervical (canalul din interiorul colului uetrin). Se încearcă îndepărtarea leziunii în totalitate prin această manevră.
- Chiuretajul și periajul endocolului – este o procedură chirurgicală prin care se obțin fragmente din mucoasa canalului cervical, situat în interiorul colului uterin, care nu este accesibil pentru a fi biopsiat “la vedere” din exteriorul colului uterin. Pentru această manevră este folosit un instrument subţire si tăios, în forma de lingura, numit chiuretă. Alteori, se poate folosi o periuță abrazivă cu care se desprind și recoltează celule și fragmente de țesut din interiorul canalului cervical.
- Dilatația şi curetajul fracționat al cavității uterine se realizează atunci când sunt necesare fragmente din interiorul colului dar și corpului uterin, adică din întreaga cavitate a uterului. Această manevră se efectueaza daca medicul suspicionează patologii care afetează interiorul uterului, dincolo de col. Cu ajutorul unei chiurete se extrag separat fragmente de țesut din canalul cervical şi apoi din cavitatea uterină.
Ce evenimente adverse pot să apară?
Este posibil ca pacienta sa prezinte un disconfort vaginal, de obicei redus, sub formă de iritatie vaginală si senzaţie de crampă sau arsură pentru cateva minute. În timpul biopsiei cervicale, pacienta trebuie sa se relaxeze, respirand adanc si rar. Manevra de biopsie poate fi oprită oricând, la solicitarea pacientei, dacă durerea este prea importantă. Se oferă anestezia locală dar şi cea generală, intravenoasă, de scurtă durată, mai ales în cazurile de biopsiere largă, a unor fragmente mai mari.
Ce complicații sunt posibile?
Sunt posibile unele complicații ale acestor tehnici, în special hemoragice și, mai rar, infecțioase, la fel ca la oricare altă manevră chirurgicală. Totuși, acestea sunt rare, în sub 2% din cazuri și apar mai frecvent în prezența unor problemele medicale concomitente ale pacientei. De aceea aceste aspecte sunt discutate și investigate de medic într-o consultație înaintea procedurii. Anumite situații și afectiuni pot predispune la sângerări excesive, sau pot afecta procesul de vindecare. Printre aceste situații nedorite se numără menstruaţia, boala inflamatorie pelvină acută (anexita sau metroanexita), inflamaţia sau infecția colului uterin (cervicita). Medicul va încerca să înlăture acești factori care predispun la complicații prin investigațiile recomandate înainte de intervenție și prin prescripția scrisă după manevră.
Recomandări pre-intervenţionale
- Este posibil să vă fie recomandate anumite analize ale ssecreției colului și vaginului, pentru a fi identificate și tratate anumite infecții.
- Este recomandabil ca biopsia cervicală sa fie programată la aproximativ o săptămână – zece zile de la debutul menstruaţiei.
- În general nu este necesară o pregătire anterioară pentru biopsia de col uterin;
- Cu 24 ore înaintea procedurii, este recomandat sa nu utilizeze tampoane interne, unguente vaginale, irigaţii vaginale şi sa nu aibă contact sexual.
Cum se desfășoară intervenția?
În general, o biopsie de col uterin se desfăşoară astfel:
Pacienta:
- Va fi rugată să se dezbrace complet sau de la talie şn jos şi să îmbrace un halat de spital.
- Va fi rugată să urineze înaintea procedurii.
- Se va întinde pe o masă de examinare ginecologică
Medicul:
- Va introduce în vagin un instrument numit specul vaginal, care are rolul de a departa pereţii vaginului şi astfel să ofere o bună vizibilitate asupra colului uterin.
- Va investiga colul cu ajutorul colposcopului. Acest aparat, asemănător unui microscop, mărește mult imaginea, iar leziunile pot fi mult mai bine văzute. Concomitent, sunt folosite substanțe care colorează în mod caracteristic porțiunile normale ale colului și foarte diferit leziunile acestuia.
- Apoi va efectua biopsia, ghidată cu ajutorul colposcopului. Metoda de biopsie este aleasă în funcție de aspectul colposcopic, coroborat cu datele oferite de examenul citotumoral Papanicolaou.
- Sângerarea la locul biopsiei se tratează local, prin arderea / coagularea vaselor de sânge cu ajutorul electrocauterului. Este posibil ca la finalul manevrei să se aplice temporar un pansament compresiv.
- Tot tesutul prelevat la biopsie se va trimite la laboratorul de anatomie patologică pentru examen microscopic, histologic. Medicul anatomopatolog va aprecia dacă celulele sunt normale sau anormale.
Ce trebuie cunosut pentru perioada după efectuarea biopsiei?
După o biopsie de col, pacienta va primi o prescripție medicală pe care o va urma pe parcursul zilelor următoare.
Este normal ca pacienta să sa prezinte uşoare dureri, mică sângerare sau o scurgere închisă la culoare timp de cateva zile pana la maxim 1-2 săptămâni.
Nu este permis ca pacienta să efectueze irigaţii vaginale, să utilizeze tampoane intravaginale si să aiba contact sexual pe perioada recomandată de medic. Exista şi alte restricţii de activitate, incluzând restricţia de efort intens sau ridicare de greutăţi mari.
Pacienta trebuie să se adreseze imediat medicului sau serviciului de ugență dacă prezintă unul din următoarele semne:
- sângerare mai mare decât fluxul menstrual maxim sau prelungită
- scurgere vaginală cu miros fetid
- febră şi/sau frisoane
- durere pelvină severă
Este important ca pacienta să intre în posesia rezultatului histopatologic, deoarece în funcție de acesta se stabilește monitorizarea și tratamentul ulterior. Rezultatul examenului histopatologic este în general disponibil la 10-14 zile după biopsie. Un rezultat anormal poate indica diverse afecțiuni la nivelul colului uterin, cum ar fi: leziuni precanceroase, cancer de col uterin (cancer cervical), polip cervical, cervicită, condiloame, coilocitoză.