Histeroscopia

Ce este histeroscopia? Ce rol are?
Histeroscopia reprezintă metoda de elecție în evalaurea și tratarea anomaliilor cavităţii (interiorului) uterului, deoarece permite vizualizarea acesteia, cu ajutorul unui instrument subţire, cu diametrul de câțiva milimetri, introdus prin vagin și colul uterin. Imaginile obţinute cu ajutorul histeroscopului sunt transmise către un monitor pentru ca medicul să se poată orienta în timpul intervenției.

Histeroscopia este o procedură ginecologică frecvent efectuată pentru a diagnostica prezența unor probleme din interiorul colului sau corpului uterin și tratamentul acestora. Această procedură este folosită și pentru a verifica comunicările trompelor uterine cu uterul și permeabilitatea acestora.

Histeroscopia poate fi realizată în scop explorator, adică pentru a certifica prezența unor patologii intrauterine, dar mai frecvent este propusă în scop terapeutic, atunci când se intenționează tratarea unor probleme depistate în general ecografic.

Când este indicată evaluarea histeroscopică?
Indicațiile histeroscopiei sunt reprezentate de:

  • evaluarea cauzelor de sângerări uterine, excizia polipilor, fibromelor
  • evaluarea infertilității, prin verificarea calității mucoasei uterine, a permeabilității trompelor
  • explorare și tratament după examen ecografic când acesta este anormal: polipi, fibroame, sinechii, septuri în interiorul cavității uterine
  • localizarea și extragerea de corpi străini, sterilete
  • evaluare postoperatorie după intervenţii asupra uterului: miomectomie, cezariană, ablație de endometru etc
  • clasificarea fibroamelor submucoase
  • cancerul endometrial: stadializare, evaluarea extinderii spre colul uterin, “second look” după tratamentul nechirurgical

Contraindicații ale acestei investigații:

  • infecţii / inflamaţii pelvine
  • sângerarea vaginală
  • cancer de col

Trebuie făcute pregătiri sau analize înainte de această procedură?
Pregătirea pentru histeroscopie presupune

  • analize uzuale, necasare la orice investigaţie chirurgicală, pentru a ne asigura că această manevră nu afectează organismal dumneavoastră
  • depistarea unor infecții ale vaginului și colului, cu valabilitate de maxim 6 luni, pentru a ne asigura că nu oferim ocazia unor infecţii genitale să se extindă
  • examen Papanicolaou efectuat în ultimele 12 luni, pentru a ne asigura că nu sunt leziuni ale colului care ar putea fi agravate prin manevra de dilatare a colului.

Cum se desfășoară histeroscopia?
Înainte de începerea procedurii, vi se poate administra un medicament care să vă ajute să vă relaxați şi în timpul procedurii va fi folosită anestezia generală şi/sau locală.

Investigaţia va fi programată în afara perioadei de menstruaţie.
Veți fi poziționată pe o masa ginecologică într-o sală specială de intervenții.
Se va introduce un specul în vagin pentru a putea fi vizualizat corect colul, calea către interiorul uterului.
Se vor toaleta vaginul şi colul cu soluţii antiseptice.
Ulterior medicul dilată colul uterin cu ajutorul unor dilatatoare speciale pentru a facilita introducerea histeroscopului.
Histerocoscopul este apoi introdus prin colul uterin în uter. O soluția nepericuloasă pentru organismal dvs va fi introdusă prin histeroscop în uter pentru a-l destinde sub forma unei camera cu scopul de a vedea cât mai bine conținutul cavității uterine. Cantitatea de lichid utilizată este verificată cu atenție pe toată durata procedure, pentru a nu apărea complicații.
Dacă se face o biopsie sau o altă procedură, instrumentele cu care se lucrează în interiorul uterului vor fi introduse prin histeroscop.
Durata interventiei poate sa varieze de la mai puțin de 5 minute până la mai mult de o oră. Durata depinde de tipul histeroscopiei si de patologia identificată.

Ce se întâmplă după manevră?
Dupa o monitorizare de cateva ore pacienta poate părăsi clinica.
Este normal să aveți crampe ușoare sau o sângerare mică timp de câteva zile după procedură.
Vi se va recomanda o prescripție care conține medicamente pentru a preveni dureri semnificative.
Se recomandă prezentarea de urgență la medic în caz de febră, frisoane sau sângerări importante.

Există riscuri ale acestei investigații?
Histeroscopia este o procedură foarte sigură. Cu toate acestea, există un risc mic de complicații: uterul sau colul uterin pot fi perforate, substanţele folosite pentru a destinde uterul pot ajunge în circulaţie într-o proporţie importantă, poate apărea o sângerare important în timpul procedurii sau după aceea, sau se poate dezvolta o infecție ascensionată din vagin, prin colul uterin în tractul genital – uter, trompe.

Rolul recomandărilor după intervenție, precum și al investigațiilor propuse înainte de intervenție este acela de a reduce riscul apariției unor astfel de complicații nedorite.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider