Histerosonografia

Ce este histerosonografia și la ce folosește?
Această tehnică de investigaţie mai este cunoscută sub denumirea de SONOHISTEROGRAFIE sau SONOGRAFIE cu infuzie salină.
Este procedeu minim invaziv cu rolul de a explora anatomia interiorului uterului.

Atunci când cavitatea uterului este goală, pereţii uterini se găsesc în mod normal lipiţi unul de altul. Acest lucru ne împiedică să îi vedem direct şi separat. Histerosonografia presupune introducerea prin col, în cavitatea uterină, a unei sonde prin care se introduc 10-20 ml de ser fiziologic care depărtează pereții uterini şi permite vizualizarea acestora individual, precum pereţii unei camere. Lichidul din uter ne oferă şi oportunitatea unui contrast ajutător faţă de consistenţa solidă a pereţilor uterului şi a formaţiunilor anormale care pot fi prezente.

Studiile medicale arată că această metodă este mai sensibilă decât ecogrfia simplă sau histerosalpingografia în a diagnostica unele patologii precum fibroame sau un polipi care afectează cavitatea uterină.

Cum se desfășoară această investigație?
Pacienta este invitată să se întindă pe masa ginecologică.

Va fi plasat un specul vaginal sau valve, cu ajutorul cărora să se poată pune în evidență colul uterin și orificiul acestuia.

Prin col va fi introdusă o sondă Folley de dimensiuni foarte mici. Această manevră presupune un disconfort minim, care de obicei nu necesită anestezie.

Prin sonda montată, se introduc aproximativ 10-20 ml de ser fiziologic, care destind cavitatea uterină.
Această procedură este acompaniată de evaluarea ecografică, ce evaluează pereții uterini cu o acuratețe superioară examinării standard, uzuale.

Durata investigației este scurtă, de câteva minute, iar la final sonda este extrasă iar pacienta poate pleca fără a necesita spitalizare.

Care sunt avantajele histerosonografiei?
Există numeroase avantaje ale histerosonografiei:

  • pacienta întelege mai ușor ceea ce se întamplă deoarece poate observa în mod direct întreg procesul,
  • disconfortul creat de manevră este minim,
  • nu există risc de alergie la soluția folosită,
  • nu este iradiantă şi
  • este mai puțin dureroasă decât histerosalpingografia.

Există dezavantaje sau informații care nu pot fi obținute?
Principala limitare a metodei este una importantă, chiar esențială în cazurile de infertilitate.
Această tehnică oferă informații incomplete cu privire la starea trompelor uterine, cu toate că trecerea rapidă a soluției în pelvis este un semn că trompele, sau măcar una dintre ele, sunt permeabile.

Așadar, această metodă este indicată la pacientele la care se dorește definirea cât mai exactă a problemelor cavității uterine și nu sunt necesare informaţii cu acuratețe referitor la starea trompelor, aşa cum este cazul pacientelor cu infertilitate.

Potențiale avantaje
Este posibil ca aplicarea acestei presiuni în canalul genital să producă dezobstrucţia unor trompe deoarece, conform unor studii, peste 35% dintre femeile care au efectuat această investigație, au ramas gravide în mod natural, în decursul unui an după realizarea histerosonografiei.

Este necesară o pregătire înainte de această explorare?
Condițiile efectuării manevrei presupun ca pacienta să nu fie gravidă – deoarece sarcina ar putea fi afectată şi să nu aibă infecţii ale colului uterin sau vaginului care să fie ascensionate cu ocazia manevrei mai sus, în canalul genital, adică în uter și trompe.

Din aceste motive, histereosonografia se practică în primele două săptămâni ale ciclului menstrual, mai devreme decât apare ovulaţia şi respectiv posibilitatea obţinerii unei sarcini.

De asemenea este necesară efectuarea unor analize microbiologice (examenul secreţiei vaginale, culturi) de la nivelul colului şi vaginului, care să demonstreze absenţa unor microbi care ar putea coloniza uterul sau trompele uterine. În cazul depistării acestora, este recomandat să fie tratate înainte de explorarea prin histerosonografie.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider