Consultația de la finalul lehuziei

Home » Servicii medicale » Sarcina » Consultația de la finalul lehuziei

Lehuzia reprezintă perioada de timp după naștere, în cursul căreia organismal matern modificat de gestație revine la starea premergătoare sarcinii. Lehuzia începe imediat după naștere și se întinde pe o perioadă de 6-8 săptămâni.

Practic, această perioadă se termină când revenirea organismului permite reluarea unui nou ciclu gestațional. Spre deosebire de femeile care nu alăptează, la cele care alăptează, revenirea organismului, cu reluarea ciclității menstruale și ovulatorii durează mai mult de 6-8 săptămâni, iar prima menstruație poate să apară după 6-7 luni.

Este posibil însă ca în această perioadă ovulația să aibă loc și, în absența contracepției, să se apară o nouă sarcină. De aceea, lehuza va primi sfaturi contraceptive adecvate pentru această perioadă.

Perioada de lehuzie comportă trei etape:

  • Lehuzia imediată – primele 24 de ore după naștere. Se caracterizează prin oboseală, somnolență, bradicardie, determinate de efortul din timpul travaliului.
  • Lehuzia propriu-zisă : 7-12 zile după naștere, perioadă în care uterul involuează rapid.
  • Lehuzia tardivă: de la 7-12 zile, pe o perioadă de 6-8 săptămâni când organismul suferă modificări lente, progresive, cu revenirea la starea premergătoare sarcinii.

În primele două luni după naștere, cele mai multe femei nu au probleme de sănătate și revin la statusul pe care îl aveau înainte de apariția sarcinii. Totuși, se recomandă efectuarea unui consult la 6-8 săptămâni după naștere, acest lucru fiind general valabil, indiferent de modalitatea de naștere. În cadrul consultului postnatal se va practica: un examen clinic al sânilor, genital și evaluarea vindecării inciziilor după operație cezariană sau traumatismelor suferite cu ocazia nașterii naturale.

Examinarea sânilor nu este mult diferită decât cea de rutină, cu excepția verificării mameloanelor, un aspect foarte important pentru alăptare.Cu ocazia acestui consult, se practică și un examen ecografic, care certifică revenirea organelor genitale interne la statusul de dinaintea sarcinii. După naștere, uterul suferă în mod secvențial modificări fiziologice în ceea ce privește dimensiunea, poziția, vascularizația dar și conținutul său. În 6 până la 8 săptămâni după naștere, multe dintre aceste modificări fiziologice normale precum și eventualele complicații ce pot să apară pot fi recunoscute ecografic.

De asemenea, în cadrul acestui consult, medicul trebuie să discute detaliat cu proaspăta mamă despre starea generală și evoluția ei. Efectuarea acestui consult s-a dovedit a fi foarte utilă deoarece rezprezintă o ocazie ideală de a discuta atât despre metodele contraceptive aplicabile fiecărei femei, cât și despre stilul de viață pe care acestea ar trebui să îl aibă. Totodată, pot fi aduse în discuție îngrijorări pe care mamele le au referitor la această perioadă de după naștere referitoare la eventualele probleme care implică mama sau copilul.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider