Ecografia de depistare a anomaliilor fetale în primul trimestru

Home » Servicii medicale » Sarcina » Ecografia de depistare a anomaliilor fetale în primul trimestru

Când se efectuează ecografia de depistare a anomaliilor fetale în primul trimestru?
Examinarea ecografică pentru screeningul anomaliilor sarcinii din trimestrul I se efectuează între 11 și 13+6 săptămâni de amenoree, perioada optimă fiind la sfârșitul săptămânii a 12-a și începutul săptămânii a 13-a.

Rolurile acestei evaluări, de la finalul primului trimestru

Examinarea ecografică de screening pentru anomalii în sarcină în trimestrul 1, cuprinde:

  • Confirmarea fătului viu – prin evidențierea bătăilor cordului fetal și măsurarea frecvenței acestora.
  • Determinarea vârstei gestaționale, pe baza lungimii fătului crşi eventual a diametrului biparietal.
  • Determinarea numărului de feți vii, iar în sarcina multiplă evaluarea numărului de placente şi saci amniotici.
  • Evaluarea anatomiei sarcinii – elementele menţionate în raportul ecografic de mai sus respectă toate recomandările formulate prin consensul experților în ghidurile de bună practică recente, naționale și internaționale, emise de către societățiele medicale de specialitate: Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică si Ginecologie (SRUOG), Societatea Internațională de Ultrasonografie în Obstetrică si Ginecologie (ISUOG), Fundația de Medicină Fetală, Londra (FMF).
    Nivelul de competenţă şi experienţă al examinatorilor și calitatea echipamentelor ecografice sunt corespunzătoare acestui tip de examinare, oferindu-ne chiar posibilitatea unui studiu fetal mai extins decât recomadările standard, minimale, din ghidurile de specialitate. În situația în care unele elemente nu pot fi evaluate corespunzător acest lucru vă va fi explicat, şi oferită opțiunea reevaluării ulterioare sau a reexaminării de second opinion, în echipă, împreună cu experţi recunocuţi.
  • Evaluarea de la această vârstă mai este denumită ecografie genetică, deoarece este folosită pentru estimarea riscului genetic al sarcinii în cadrul unor teste de screening precum testul combinat (dublul test) sau testarea neinvazivă a ADN-ului fetal din sângele matern (NIPT, non-invasive prenatal testing).

Este suficientă evaluarea morfologică a fătului cu această ocazie?

Deşi cu această ocazie se relizează o primă evaluare morfologică fetală, care poate decela majoritatea malformațiilor fetale grave, letale, totuși, ACEASTĂ EXAMINARE NU POATE ÎNLOCUI ECOGRAFIA DE MORFOLOGIE FETALĂ DIN TRIMESTRUL AL II-LEA, care este cea mai potrivită pentru depistarea malformațiilor fetale.

Deşi progresele şi utilitatea ecografiei fetale de sunt extrem de importante la această vârstă gestaţională,  există încă un procent  însemnat de cazuri de anomalii fetale morfologice (malformaţii, tulburări de dezvoltare) şi funcţionale (suferinţă fetală, moarte subită fetală) care nu au expresie ecografică deloc sau ale căror manifestări ecografice apar ulterior în evoluţia sarcinii, la vârste gestaţionale înaintate.

Investigaţia ecografică reflectă numai starea produsului de concepţie la un anumit moment dat. Așadar, normalitatea parametrilor morfologici sau funcţionali fetali nu conduce automat la certitudinea menţinerii acestora odată cu avansarea vârstei sarcinii.

SPECIALITATI
SarcinaGinecologieInterventii ginecologiceScoala mamei
CONTACT
close slider